• +420 485 130 257
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Základní škola Dobiášova

DOD 24 - reportáž

DOD 24 - reportáž

==> fotogalerie z akce zde <==

Vzkazy od návštěvníků DOD

 

Reportáž z DOD na ZŠ Dobiášova

Je krásný slunečný den. Míříme ke vchodu základní školy Dobiášova a řadíme se do proudu ostatních návštěvníků - o akci je očividně zájem. Ve vstupní hale míjíme paravany ozdobené fotkami z různých školních událostí. Procházíme šatnami a vstupujeme do chodby, kde na nás čeká dvojice usměvavých učitelek. Po krátkém čekání jsme byli seznámeni s podobou DOD a také jsme obdrželi krásně namalovanou kartičku na razítka, která máme po cestě sbírat u jedenácti připravených stanovišť. 

Postupujeme dál - směr trasy nám ukazují papírové ťapky na podlaze. Míjíme krásnou výstavku prací dětí ze školní družiny a poté přicházíme ke stanovišti, kde získáváme poštovní známku s moc hezkým, ručně malovaným obrázkem. Vše zařizují tři prvostupňoví žáci. Jsou usměvaví a opravdu velmi ochotní. Poděkujeme a pokračujeme dál.

Další stanoviště nás seznamuje s tesařinou. Měříme, šroubujeme, zatloukáme. Je to hravé, moc nás to baví. O kus dál se dostáváme do zahradnictví a počítáme kytičky do vázy. Následuje stanoviště, kde nazouváme holínky a pláštěnku a chytáme papírové rybky. Poté svému úlovku počítáme šupiny. Vždy po splnění aktivity získáváme razítko do kartičky a také zlatou minci - Dobicoin! Nyní již máme tři a cítíme se bohatí. 

Po schodech vystoupáme do prvního patra a ihned se nás ujímá další paní učitelka. Vidíme hadici, žebřík, oblek... jsme u hasičů! Plníme další zábavné úkoly. Šplháme po lavičkách a zachraňujeme zvířátka, stavíme věž, hrajeme si s čísly. O kousek dál potkáváme paní učitelku v reálném kostýmu hasiče. Ta nás zavádí do učebny a u interaktivní tabule plníme úkoly. Ostatní aktivity byly super, ale HASIČ momentálně vede na plné čáře. 

Pokračujeme putováním po prvním patře - míjíme počítačové učebny a blížíme se ke třídě, u jejíchž dveří nás vítá kostra člověka. Tu ihned se zájmem zkoumáme. Následně se nás ujímají další paní učitelky a nyní plníme úkoly spojené s lidským tělem a lékařstvím obecně. Po splnění opět získáváme minci a razítko. 

Ve druhém patře na nás čekají další dvě stanoviště - zedníci a farmáři. U zedníků stavíme cihlovou skládačku, zaměřujeme a vozíme se v kolečku. Na farmě uklízíme papírová hovínka po konících a vozíme je kolečkem v překážkové dráze. To nás moc baví. Jezdíme popředu i pozadu, zatáčíme. V učebně plníme další úkoly a poté zpátky u schodů plníme úkoly na papíře. Dostaneme zaplaceno, tiskneme razítka a vzhůru do třetího patra!

Postupně procházíme další stanoviště - třídění odpadu, prodejnu a zvěrolékaře. Bavíme se u řady nápaditých aktivit. Kdokoliv s námi komunikuje, usmívá se a je moc příjemný. Máme z toho opravdu příjemný pocit.

Nakonec scházíme po schodišti úplně dolu až do tělocvičny. Tam už na nás čeká poslední stanoviště - Sportovci, trenéři. Zde se zdržujeme nejdelší dobu. Přecházíme po kladkách, skáčeme na trampolíně, házíme míčky do kuželů. Starají se zde o nás dvě příjemné paní učitelky a parta úžasných druhostupňových holek. Jsou ve všem nápomocné. Když už jsme dostatečně vysportovaní a získáváme svou poslední minci a razítko, tak se vracíme zpět na začátek, který je současně i cílem.

Odměnou za splnění všech úkolů je krásný diplom a lízátko. Na závěr si ještě můžeme prohlédnout na obří dotykové televizi informace o škole. Tu si můžete prohlédnout i vy kliknutím na obrázek níže:

Akce se nám moc a moc líbila. Děkujeme všem - učitelům i asistujícím žákům za příjemný zážitek. 

 

Text a prezentace: Mgr. Tomáš Jirutka

Foto: Jakub Měrtl (9.C) a Ondřej Hanousek (9.A)