• +420 485 130 257
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Základní škola Dobiášova

Reportáž ze dne otevřených dveří

 
Dne 29. března 2023 proběhl při ZŠ Dobiášova Den otevřených dveří. Patřili jsme mezi stovku zájemců, kteří přišli prozkoumat prostory školy. Na úvodním stanovišti jsme si mohli odložit své kabáty a poté jsme byli seznámeni s průběhem DOD a také obdrželi "kartičku malého cestovala", do které jsme měli sbírat razítka za splněné úkoly.
 

karticka cestovatele

 

Poté už mohla začít samotná prohlídka školy protkaná řadou zábavných úkolů. Trasa začínala v přízemí, kde jsme mohli v úvodu obdivovat výtvory dětí z družiny. Poté přišel na řadu první úkol - napsat své jméno (popř. značku) na tabuli. Po splnění aktivity následovala odměna v podobě malované postavičky na špejli s bombonkem. O kus dál už na nás čekala usměvavá paní učitelka, která nejprve ověřila naše znalosti podmořských zvířat, a poté nás vyslala s rukávky a plovací vestou na imaginární cestu pod hladinou moře. Naše plavba byla obklopena obrázky zvířátek a naším úkolem bylo zapamatovat si jich pokud možno co nejvíce. Svou paměť jsme následně ověřili u další paní učitelky. Za splnění jsme mohli získat jedno z jedenácti razítek do naší kartičky malého cestovatele. Následovaly další dva úkoly s tematikou moře. Nejprve jsme prolézali mezi mořskými řasami a poté jsme chytali na magnetický prut obrázky rybek. Tím jsme vyčerpali všechny aktivity v přízemí a mohli jsme se vydat výš.
 

IMG 20230329 144414

 

V prvním patře nás ihned upoutala krásná výzdoba laděná v duchu nezkrotné džungle. Zde jsme si ověřili především naši motorickou zdatnost. Protahovali jsme papírovou kytičku bludiště či skákali po trampolíně s opicí. Obě aktivity byly velmi vydařené. Následně jsme po po schodech vystoupali do druhého patra a dle obrázků nám bylo jasné, že nyní se nacházím na vyprahlé poušti. Chodbu lemovaly žlutě zbarvené obrázky s velbloudy a jinými pouštními zvířaty. Naši pozornost si ihned získal veliký koník. Jak jsme záhy zjistili, naším úkolem bylo přetáhnout koně z jedné stany na druhou. Po zdárném splnění úkolu jsme se mohli zaměřit na další aktivitu, která byla pro změnu v učebně. Na dataprojektoru jsme pomocí dotykového pera odkrývali obrázky zvířat a vyhodnocovali, zda dané zvířátko lze najít na poušti či nikoli. 
 

dod poust

 

V nejvyšším patře budovy bylo připraveno téma "vzduch - vše co lítá". Měli jsme možnost otestovat se v disciplínách zaměřených na motoriku i znalosti - pomocí vějíře jsme přesunuli papírovou ruličku, obtahovali tvary, skákali dle šipek, poznávali ptáčky a pomáhali jim do hnízda a také postavili komín pro čápa. Jedna aktivita byla hezčí než druhá a pokaždé nám byli k ruce zaměstnanci školy i samotní žáci, kteří pomáhali. Určitou formu odpočinku nabízelo poslední stanoviště ve třetím patře, kde jsme se mohli v klidu usadit a zanechat po sobě na velkém kreslícím kartonu vlastní obrázek.
 

dod 3 patro

 

Prohlídková trasa nás posléze zavedla až do nejnižších pater, kde jsou k dispozici kvalitně vybavené tělocvičny. Tam na nás čekala celá řada různých sportovních disciplín. Zde jsme se zdrželi nejdéle. Většinu aktivit jsme se zájmem vyzkoušeli hned několikrát. Na závěr jsme se vrátili zpět do přízemí, kde jsme odevzdali kartičku malého cestovatele se všemi razítky a za odměnu obdrželi diplom a flexi T-Rexe vytištěného na školní 3D tiskárně. Tím jsme ukončili náš průzkum základní školy Dobiášova. Celé téměř dvouhodinová prohlídka byla velmi zajímavá  a především zábavná. 

Moc děkujeme všem, kteří se podíleli na organizaci.